Wat is een SPF-record en hoe voeg je een record toe?

Een SPF-record is een type DNS-record dat een lijst met IP-adressen bevat die toegestaan zijn om e-mails namens een domeinnaam te verzenden. Om een SPF-check uit te voeren, moet je de DNS-records van een domein ophalen en de lijst met toegestane IP-adressen bekijken. Als het IP-adres van de verzender niet voorkomt in de lijst, wordt de e-mail als spam gemarkeerd. In dit artikel lees je meer over wat een SPF-record is en hoe je een SPF check kan uitvoeren.

Wat is een SPF-record?

Een SPF-record is een technisch record dat wordt gehost in een domeinnaamsysteem (DNS). Het staat voor Sender Policy Framework en het is bedoeld om te voorkomen dat iemand een e-mail verzendt die lijkt afkomstig te zijn van een domein dat hij niet eigenaar is. Het SPF-record helpt bij het verifiëren van de afzender van een e-mail en het bevat informatie over welke IP-adressen of domeinen met e-mailservers bevoegd zijn om e-mail van dat domein te verzenden.

Als een e-mail niet afkomstig is van een geautoriseerde server, wordt deze als spam beschouwd en geweerd door de meeste e-mailproviders. Het instellen van een SPF-record is een belangrijke stap voor bedrijven die een e-mailmarketing campagne willen opzetten. Het helpt bij het verifiëren van de afzender van een e-mail, waardoor het zekerheid biedt dat e-mails die worden verzonden door het bedrijf legitiem zijn.

Hoe werkt een SPF-record en waarom heb je een SPF-record nodig?

Een SPF-record is een type DNS-record dat helpt bij het verifiëren van e-mailservers. Het wordt gebruikt om te bepalen of een afzender is toegestaan ​​om e-mails vanuit een bepaald domein te verzenden. Het bevat een lijst met IP-adressen en domeinnamen die als geautoriseerde servers fungeren. Als een server een e-mail verzendt met een afzender van dat domein, controleert de ontvangende server het SPF-record om te zien of het IP-adres van de verzendserver in de lijst staat. Als dit niet het geval is, wordt de e-mail geweigerd. Het SPF-record helpt ook bij het verminderen van spam- en e-mailfraude.

Een SPF-record is een belangrijk onderdeel van een e-mailomgeving. Het staat voor Sender Policy Framework en is bedoeld om spam te voorkomen. Het is een type DNS-record dat aangeeft welke servers zijn toegestaan om e-mail namens een domeinnaam te verzenden. Het helpt de ontvanger om te bepalen of de e-mail die hij ontvangt legitiem is. Het verifieert de afzender en vermindert het risico dat e-mails van buitenaf worden verzonden. Bovendien verhoogt het de afleverbaarheid van e-mails doordat het helpt om e-mails te classificeren als spam. Een SPF-record is ook belangrijk omdat het helpt om de reputatie van je domein te beschermen en de kans op een blacklisting te verkleinen.

Hoe is een SPF-record opgebouwd en hoe kun je een record instellen?

Een SPF-record (Sender Policy Framework) is een DNS-record waarin de legitieme bronnen worden gespecificeerd die gemachtigd zijn om e-mails te verzenden namens een domeinnaam. Het SPF-record wordt gebruikt om e-mailspoofing en phishing te voorkomen.

Het SPF-record heeft de volgende opbouw: v=spf1 include:_spf.voorbeeld.com a mx ip4:192.0.2.1 ~all

Hierin is "v=spf1" een verplicht onderdeel en staat voor de SPF-versie 1. De "records" geven aan welke bronnen gemachtigd zijn om e-mails te verzenden. Enkele veel gebruikte mechanismen zijn:

- a: verwijst naar een A-record (IPv4-adres) van het domein

- ip4: verwijst naar een specifiek IPv4-adres

- ip6: verwijst naar een specifiek IPv6-adres

- mx: verwijst naar de MX-records van het domein

- include: verwijst naar het SPF-record van een ander domein

- all: geeft aan wat te doen met niet-overeenkomende

De "~all" modifier geeft aan dat alle andere bronnen niet gemachtigd zijn om e-mails te verzenden, maar er geen hard-fail beleid wordt geïmplementeerd. Dit betekent dat deze e-mails worden gemarkeerd als mogelijk verdacht, maar niet automatisch worden afgewezen.

Hoe voeg je een record toe in de DirectAdmin?

Als je een hostingpakket afneemt bij ons is er standaard een SPF-record aanwezig voor je domein. Je hoeft daarom in principe geen SPF-record toe te voegen aan je domein, maar het wijzigen of updaten van een SPF-record kan om verschillende redenen nodig zijn:

Beveiliging: Als je merkt dat spammers valse e-mails van je domein verzenden.

Wijzigingen in de e-mailstructuur: Als je overschakelt naar een nieuwe e-mailservice zoals Microsoft 365 of als je extra mailservers toevoegt, moet je je SPF-record bijwerken om deze wijzigingen te weerspiegelen.

Verbetering van e-mailbezorging: een correct geconfigureerd SPF-record kan helpen om de bezorging van uw e-mails te verbeteren.

Fout in het record: Als er een fout is gemaakt bij het instellen van uw SPF-record, moet je deze corrigeren om ervoor te zorgen dat je mail goed wordt ontvangen en wordt verzonden.

Het updaten of toevoegen van je SPF-record zorgt ervoor dat uw e-mails correct worden afgeleverd, verhoogt de beveiliging en helpt spam- en phishing-aanvallen te voorkomen. DNS-management-directadmin.PNG In de DirectAdmin van je domein kun je onder het kopje “DNS management” records toevoegen en wijzigen voor je domein. DNS-spf-record.png

Bij “recordtype” kun je kiezen “Txt” of “SPF” kiezen om je SPF record toe te voegen aan je domein. Bij het kiezen voor “SPF” worden extra velden getoond waar je je gegevens zoals ip4, ip6 en meer kan invullen en vervolgens je SPF-record toe te voegen. Heb je al een uitgewerkte SPF-record dan kun je die ook via “Txt” toevoegen.

SPF-record-toevoegen.PNG

Hoe kun je SPF-record checken?

Je kunt een SPF-record checken door gebruik te maken van een SPF-checker. Een SPF-checker is een tool die je kunt gebruiken om het SPF-record te controleren. De checker controleert de inhoud van het SPF-record, zoals de domeinnaam en IP-adressen. De SPF-checker controleert ook of de domeinnaam en het IP-adres waarmee het bericht is verzonden overeenkomen met wat er in het SPF-record staat.

Als er een verschil wordt gevonden, kan het bericht worden geweigerd. De SPF-checker geeft ook informatie over de resultaten van de controle, waaronder of het bericht is verzonden van een geldig IP-adres, of er sprake is van een nepbericht en of het bericht is verzonden van een IP-adres dat niet in het SPF-record staat.

Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Zo ben je altijd als eerste op de hoogte
Heeft dit artikel je geholpen?