Als trotse eigenaar van een WordPress-website weet je dat een betrouwbare online aanwezigheid cruciaal is voor succes. Maar wat als je nieuwe thema's, plugins of updates wilt uitproberen zonder het risico van storingen op je live website?
Dan is het handig om een staging omgeving te gebruiken. In dit artikel vertellen we je waarom het gebruik van een staging omgeving een goed idee is, hoe je deze kunt aanmaken, welke handige plugins je kunt gebruiken en hoe je moeiteloos wijzigingen van je staging omgeving naar je live site implementeert, zonder hoofdpijn of downtime.
Een staging omgeving, ook wel bekend als een test- of ontwikkelomgeving, is een afzonderlijke kopie van je WordPress-website. Waarom is dit zo belangrijk? Stel je voor dat je een nieuwe plugin wilt uitproberen of een ingrijpende wijziging in je thema wilt aanbrengen. Als je deze veranderingen rechtstreeks op je live website doorvoert, loop je het risico dat er fouten optreden die de functionaliteit of zelfs de beschikbaarheid van je site in gevaar brengen. Dit is waar een testomgeving je helpt. Met een staging omgeving kun je:
- Risico's minimaliseren. Alle aanpassingen en experimenten worden uitgevoerd in een geïsoleerde omgeving, en hebben dus geen invloed op je live site. Eventuele problemen ontdek je en los je op voordat ze impact hebben op je bezoekers.
- Verbeteringen testen. Je kunt nieuwe plugins, thema's of updates grondig testen voordat je ze implementeert. Dit helpt ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt op je live website.
- Met vertrouwen aanpassingen doen. Met een staging omgeving kun je met vertrouwen nieuwe functies en wijzigingen introduceren, wetende dat je een veiligheidsnet hebt als er iets misgaat.
Voor het aanmaken van een staging omgeving is een plugin een makkelijke oplossing. Het aanmaken en beheren van een staging omgeving is een fluitje van een cent met de juiste tools en plugins. Hier zijn enkele handige opties:
Deze populaire plugin is handig om je WordPress-site te dupliceren naar een testomgeving. Ook kun je Duplicator gebruiken als een back-up programma. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface en begeleidt je door het proces. Op dit moment is de Pro versie beschikbaar vanaf 50 dollar per jaar.
Deze plugin maakt snel een kloon van je site. Je hebt geen technische kennis nodig om WP Staging te gebruiken. Er is een gratis versie van WP Staging beschikbaar. De betaalde versie heb je op dit moment vanaf €89 per jaar.
Wordt jouw website gehost door Versio? Dan kun je gebruikmaken van Softaculous! Mocht je WordPress niet geïnstalleerd hebben via Softaculous, importeer dan jouw website binnen Softaculous via de optie importeren. Met deze handleiding kun je vervolgens gemakkelijk een staging omgeving opzetten.
Weet je jouw DirectAdmin gegevens niet meer? Dan reset je jouw wachtwoord.
Stappenplan: een staging omgeving maken
Het opzetten van een staging omgeving voor je WordPress-website regel je in enkele eenvoudige stappen.
Om te beginnen, kies je een hostingomgeving die het aanmaken van een staging omgeving ondersteunt. Veel hostingproviders bieden specifieke tools en functies om dit proces te vergemakkelijken. Als je klant van Versio bent, profiteer je van onze expertise en ondersteuning. In onze pakketten zit standaard Softaculous, waarmee je een staging omgeving kunt opzetten. In deze handleiding lees je daar meer over.
Je dupliceert je huidige website naar de staging omgeving met behulp van de juiste tools, bijvoorbeeld een plugin of gebruik Softaculous. Dit omvat het overbrengen van alle bestanden, databases en instellingen.
Pas eventuele instellingen aan die nodig zijn om je staging omgeving te laten werken zoals gewenst. Zorg ervoor dat deze omgeving is afgeschermd van zoekmachines en het publiek. Je laat deze omgeving dus niet indexeren. Binnen Softaculous kun je deze optie gemakkelijk inschakelen. Hiervoor vink je “Disable Search Engine Visibility” aan.
We raden je aan een beveiliging te plaatsen op je staging omgeving, zodat je alleen met een wachtwoord en tweefactorauthenticatie deze testomgeving kunt bekijken.
Nu komt het leuke gedeelte. Voer uitgebreide tests uit op je staging omgeving. Controleer de functionaliteit, compatibiliteit en prestaties van nieuwe plugins, thema's of updates.
Als je problemen tegenkomt tijdens het testen, los ze dan op in de staging omgeving voordat je wijzigingen doorvoert op je live site. Dit is waar het risico wordt geëlimineerd.
Als alles soepel verloopt in de staging omgeving, kun je veilig je wijzigingen naar de live website implementeren. Dit kan vaak met een paar klikken worden gedaan. Let op dat je al jouw wijzigingen eerst plaatst op de testomgeving en vervolgens overzet, om te voorkomen dat content overschreven wordt.
Oke, je hebt wijzigingen gedaan in je staging omgeving en hebt deze getest. Maar hoe zet je deze veilig naar je live website? Dit vereist precisie om downtime en fouten te minimaliseren. Hier is hoe je het kunt doen:
- Maak een back-up. Voordat je iets doet, maak je eerst een volledige back-up van je live website. Dit is een cruciale stap om te allen tijde een herstelpunt te hebben. Maak je gebruik van Softaculous? Dan kun je daarmee een back-up maken.
- Gebruik de juiste tools. Als je een plugin zoals Duplicator of WP Staging gebruikt, kunnen deze vaak de wijzigingen van je staging omgeving naar je live site implementeren met een paar klikken.
- Controleer je live site. Zodra de wijzigingen zijn toegepast, controleer je grondig je live website om ervoor te zorgen dat alles zoals gewenst werkt.
Monitor voor problemen Houd je website in de gaten in de dagen na de implementatie om eventuele problemen op te sporen en op te lossen. Is er toch iets fout gegaan? Gelukkig heb je die back-up gemaakt!
Terwijl je aan het experimenteren bent in je staging omgeving en wijzigingen implementeert, is het belangrijk om de beveiliging niet uit het oog te verliezen. Hoewel staging omgevingen meestal zijn afgeschermd van het publiek, is het toch van essentieel belang om ervoor te zorgen dat ze goed beveiligd zijn. Hier zijn enkele tips om de veiligheid te waarborgen:
- Toegangscontrole. Beperk de toegang tot de staging omgeving tot geautoriseerde gebruikers. Gebruik sterke wachtwoorden en stel tweefactorauthenticatie in.
- SSL certificaat. Zorg ervoor dat de staging omgeving gebruikmaakt van HTTPS om de communicatie te versleutelen. Updates. Houd zowel je staging als live omgeving up-to-date met de nieuwste beveiligingspatches en updates.
- Monitoring. Gebruik beveiligingsplugins of -tools om de staging omgeving te monitoren op verdachte activiteiten.
Nu je staging omgeving goed is beveiligd, kun je risicoloos experimenteren en verbeteringen aanbrengen aan je WordPress-website!
Een staging omgeving voor je WordPress-website is een hulpmiddel voor website-eigenaren die hun website risicoloos willen verbeteren en ontwikkelen. Door het belang van een staging omgeving te begrijpen, een gestructureerd stappenplan te volgen, handige tools en plugins te gebruiken, en aandacht te besteden aan beveiliging, kun je met vertrouwen wijzigingen aanbrengen en de prestaties van je website verbeteren.
Ga aan de slag met het creëren van je eigen staging omgeving en ontdek de voordelen van risicoloze ontwikkeling voor je WordPress-website. Je bespaart niet alleen tijd en zorgen, maar ook de algehele betrouwbaarheid van je online onderneming versterken!