Wat is blacklisting en hoe kom je er vanaf?

Blacklisting van ip-adressen is een manier waarmee bepaalde IP-adressen worden geblokkeerd om de toegang tot een systeem of netwerk te beperken. Dit kan worden gebruikt om spam, virussen, malware en andere ongewenste activiteiten te voorkomen. De lijsten worden gebruikt door e-maildiensten om spam tegen te gaan, omdat ze IP-adressen of servers kunnen identificeren waarvan er spam is verzonden.

Wat houdt blacklisted IP-adres precies in?

Blacklisting van een IP-adres is het proces waarbij een IP-adres wordt toegevoegd aan een lijst met IP-adressen die worden geblokkeerd door een bepaalde service of website. Het kan een lijst zijn die wordt beheerd door een ISP, een gedeelde lijst of een lijst die door een bepaalde website of service wordt beheerd.

Een IP-adres kan om verschillende redenen op een lijst worden gezet. De meest voorkomende reden is dat het IP-adres is gebruikt voor het verzenden van spam of andere ongewenste content. Dit kan worden gedaan door een persoon of een computer die is geïnfecteerd met malware. Andere redenen voor blacklisting zijn het gebruik van een IP-adres voor het hacken van websites, het versturen van ongewenste e-mails, het gebruik van een IP-adres om toegang te krijgen tot niet-autorisatie diensten, of het gebruik van een IP-adres om te proberen een computer of netwerk te infiltreren.

Als een IP-adres op een blacklisting lijst wordt gezet, betekent dit dat het IP-adres niet meer kan worden gebruikt om verbinding te maken met de service of website waar het is geblokkeerd. Deze blokkade is meestal permanent, dus als een IP-adres eenmaal is geblokkeerd, zal het niet worden opgeheven totdat de eigenaar van het IP-adres contact opneemt met de beheerder van de lijst om de blokkade te verwijderen.

Hoe kun je checken of je op een blacklist staat?

Je kunt controleren of je op een blacklist staat door je IP-adres te controleren. Er zijn verschillende websites zoals mxtoolbox.com die je kunt gebruiken om je IP-adres te controleren. Sommige van deze tools stellen je in staat om te zoeken naar je IP-adres op verschillende blacklists, zoals de blacklist. Als je IP-adres op één van deze lijsten voorkomt, betekent dit dat je op een blacklist staat.

Daarnaast kun je ook je domeinnaam controleren. Er zijn verschillende websites die je kunnen helpen bij het controleren van je domeinnaam, zoals dnschecker.org. Als je domeinnaam op een blacklist voorkomt, betekent dit dat je op een blacklist staat. Als je twijfelt of je op een blacklist staat, kun je ook contact met ons opnemen. Wij kunnen je waarschijnlijk meer informatie geven over je IP-adres en of je op een blacklist staat.

Hoe kom je van de blacklisting af?

Ben je op een blacklisting geplaatst en wil je ervan af? Als je op een blacklist te vinden bent, ontvang je een e-mail met informatie over de blokkering. Aan de hand van deze informatie kun je vervolgens bij welke partij je moet aankloppen voor meer informatie over de status van de blacklisting. In de meeste gevallen is er reeds actie ondernomen door de geblokte partij, maar is het een kwestie van tijd voordat de vermeldingen worden opgeheven. Je kunt eventueel tijdelijk ervoor kiezen om je uitgaande mailserver van je lokale provider te gebruiken om alsnog e-mail te kunnen versturen. Wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor je server, zorg je er ook zelf voor dat je van de blacklist afkomt. Als je dat gedaan hebt duurt het ongeveer 48 uur voordat de blokkering is opgeheven.

Hoe kun je een ban op je IP voorkomen?

Het voorkomen van blacklisting is niet mogelijk. Er is altijd een risico dat een server of e-mailaccount misbruikt wordt, waardoor je dit pas opmerkt als het al gebeurd is. Ook kunnen partijen buiten jou om ervoor zorgen dat er te veel ongewenste e-mailverkeer van een server komt. Om het risico zo laag mogelijk te houden, moeten wij van veel klanten gebruik maken van een gedeeld platform, het inkomende en uitgaande e-mailverkeer nauwlettend in de gaten houden en systemen gebruiken die per platform aparte IP-adressen kunnen gebruiken. Ook wordt er direct actie ondernomen als er een account aan het spammen is. Door een goed spamfilter te gebruiken en indien nodig snel IP-adressen te wisselen, kan het risico zo veel mogelijk beperkt worden.

Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Zo ben je altijd als eerste op de hoogte
Heeft dit artikel je geholpen?