Je WordPress website versnellen met WP rocket

In dit blog delen we alle tips, trucs en informatie die je nodig hebt om je website naar een hoger snelheidsniveau te tillen. WP Rocket is één van de meest gebruikte caching plugin voor WordPress, met meer dan 1 miljoen actieve installaties. Het biedt een combinatie van geavanceerde technieken en optimalisaties die ervoor zorgen dat je website sneller laadt en een betere gebruikerservaring biedt.

Lees verder en ontdek hoe je met WP Rocket je WordPress website versnelt en je bezoekers een optimale gebruikerservaring geeft.

Wat is WP Rocket voor WordPress?

WP Rocket is een premium caching plugin voor WordPress. Het is ontworpen om de laadtijd van je WordPress website aanzienlijk te versnellen en de algehele prestaties te verbeteren.

Caching is een techniek waarbij statische versies van je webpagina's worden opgeslagen en vervolgens worden geserveerd aan gebruikers. Hiermee wordt de laadtijd verkort. WP Rocket maakt gebruik van geavanceerde technieken om dit proces soepel en efficiënt te laten verlopen.

Met WP Rocket hoef je geen technische kennis te hebben om caching te implementeren. De plugin is gebruiksvriendelijk en vereist geen complexe configuratie. Het biedt een intuïtieve interface waarmee je caching kunt inschakelen met één simpele klik.

Naast caching biedt WP Rocket ook andere functies. Het verkleint automatisch CSS en JavaScript bestanden, waardoor ze sneller worden geladen. Het maakt gebruik van lazy loading, waarbij afbeeldingen pas worden geladen wanneer ze bijna zichtbaar worden op het scherm.

WP Rocket kan ook externe bronnen beheren. Je kunt eenvoudig integreren met een Content Delivery Network (CDN) voor snellere levering van je website-inhoud over de hele wereld.

Één van de unieke functies van WP Rocket is de preloading functionaliteit, waarmee de statische cache versie van je website alvast klaar wordt gezet. Hierdoor ervaart een gebruiker bij het eerste bezoek aan je website direct een snelle laadtijd.

Wat zijn de kosten voor een WP rocket?

De kosten voor WP Rocket variëren, afhankelijk van je behoeften en het aantal websites dat je wilt optimaliseren. Je hebt keuze uit drie verschillende pakketten:

Single: één website - 59 dollar per jaar

Plus: drie websites - 119 dollar per jaar

Infinite: onbeperkt websites - 299 per jaar

Prijzen kunnen veranderen, dus raadpleeg de website van WP rocket voor de meest actuele prijsinformatie.

Overzicht van WP rocket dashboard en functionaliteit

Er is bijna geen andere caching plugin voor WordPress die zo eenvoudig te gebruiken is als WP Rocket. Het dashboard is mooi overzichtelijk, inclusief uitleg en ondersteuning bij elke functie. Zelfs complete beginners kunnen direct aan de slag met WP Rocket!

dashboard-wp-rocket.PNG

Hier zijn de belangrijkste functies van WP Rocket:

1 Caching + preload

2 Optimalisatie van CSS en JavaScript bestanden

3 Lazyload voor afbeeldingen, video's en iframes

4 Database optimalisatie en opschoning

5 Optioneel: CDN-systeem (RocketCDN)

6 Optioneel: Geavanceerde beeldoptimalisatie (via IMAGIFY)

Cache

Caching is dé belangrijkste functie van WP Rocket. Cache slaat geselecteerde pagina's op zodra een gebruiker de pagina voor het eerst bezoekt. Wanneer de gebruiker dezelfde pagina opnieuw bezoekt, gebruikt de browser de opgeslagen inhoud. Hierdoor laadt de pagina veel sneller dan bij het eerste bezoek. Klik op "Cache" en je kunt de instellingen voor mobiele caching, gebruikerscaching en de cache-levensduur wijzigen.

Bestandsoptimalisatie

WP Rocket vermindert ook het gewicht van je CSS en JavaScript bestanden door middel van minificatie, oftewel: verkleinen. Dit resulteert in een snellere laadtijd. De instellingen hiervoor zijn beschikbaar via "File Optimization". Hier heb je de optie om CSS te verkleinen en samen te voegen.

Test altijd hoe je website eruitziet na het aanpassen van deze instellingen. In de bestandsoptimalisatie kun je de meeste instellingen inschakelen. Dit levert het grootste verschil in snelheid op.

Media

Te grote mediabestanden, zoals video's en te grote afbeeldingen, kunnen leiden tot prestatieproblemen en trage websites. Ook hiervoor biedt WP Rocket nuttige instellingen.

Lazyload

Met Lazyload worden afbeeldingen of video's niet direct geladen wanneer de website wordt bezocht. Pas wanneer de gebruiker in de buurt scrolt, worden de gegevens geladen. Deze optie maakt de pagina sneller. In zeldzame gevallen kan het problemen veroorzaken, bijvoorbeeld als er een Masonry-layout wordt gebruikt. Hier moet je echter een balans vinden tussen prestaties en uiterlijk, omdat geüploade media in eerste instantie vaag, bijna pixelachtig worden weergegeven. Voor YouTube-video's heb je ook de mogelijkheid om een voorbeeldweergave te tonen.

Emoticons en WordPress embeds

WordPress maakt standaard gebruik van emoji's, die je pagina vertragen. Hier kun je dit met één klik uitschakelen, mocht je hier geen gebruik van maken. Hetzelfde geldt voor WordPress-embeds, ook deze kun je ze met één klik uitschakelen om je pagina’s sneller te maken.

Preloaden

Een zeer nuttige functie van WP Rocket is het automatisch vullen van de cache. Dit betekent dat nadat de cache is verlopen of nadat je deze hebt geleegd, de bestanden opnieuw worden gecached op basis van de sitemap.

Sitemap Preload

Als je Yoast SEO gebruikt, kun je de cache opbouwen aan de hand van de sitemap. Als je een andere SEO-plugin gebruikt, kun je ook handmatig het pad naar je sitemap invoeren.

Preload Bot

Het automatisch vullen van de cache is erg handig en zou moeten werken bij de meeste providers. Als er echter serverproblemen optreden bij je provider, kun je eenvoudig overschakelen naar handmatige instellingen.

DNS-Prefetch

Als je website externe diensten gebruikt, kun je hier de betreffende URL's invoeren. Op deze manier worden deze domeinen sneller geladen via Prefetch. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen met Google Fonts.

Geavanceerde regels

In de geavanceerde regels hoef je meestal niets in te voeren. Als je een webshop of een uitgebreide website hebt, kan het echter zinvol zijn om bepaalde gebieden uit te sluiten van caching.

1 Niet cachen van pagina’s

2 WooCommerce URL’s automatisch uitgeschakeld

3 Als bepaalde cookies niet gecached moeten worden, kun je ze hier invoeren

4 Ook user agents kun je uitsluiten van caching

Database

WordPress slaat een enorme hoeveelheid ballast op in de database, zoals revisies van blog berichten of spam opmerkingen. Als je slechts 5 berichten en één pagina hebt, maakt dat weinig uit. Bij honderden of zelfs duizenden berichten wordt de database echter enorm opgeblazen.

In tegenstelling tot veel andere caching plugins, kun je met WP Rocket ook je database opruimen om onnodige bestanden te verwijderen en de grootte ervan te verminderen. Je kunt een automatisch schema instellen voor database opruiming of dit handmatig doen. Om de instellingen voor database optimalisatie te configureren, ga je naar instellingen en klik je op "Database".

CDN

Als je een Content Delivery Network (CDN) gebruikt, kun je hier de nodige instellingen activeren. Voor websites met focus op Nederland is een CDN meestal niet de moeite waard. De reden hiervoor is als volgt: de meeste aanbieders hebben een internationale focus. Hoewel er enkele voordelen zijn bij verschillende scores-tools zoals GTmetrix, wordt de snelheid niet noodzakelijkerwijs verbeterd.

Heartbeat

Met de WP Rocket Heartbeat functie kun je nu eenvoudig de frequentie van de Heartbeat API-verzoeken verminderen of zelfs volledig uitschakelen. Hierbij kun je de instellingen voor het backend, frontend en de editor afzonderlijk aanpassen.

Add-ons

In het instellingenmenu voor de add-ons kun je extra tools voor WP Rocket activeren met een klik.

Varnish

Sommige hosts bieden Varnish caching aan. Als jouw server Varnish gebruikt, kun je deze add-on gebruiken.

WebP

In WP Rocket is het mogelijk om WebP afbeeldingen te gebruiken. WebP is een modern beeldformaat dat zorgt voor kleinere bestandsgroottes zonder verlies van kwaliteit. Dit kan de laadtijd van je website aanzienlijk verbeteren.

Cloudflare

Naast een CDN biedt Cloudflare ook een firewall voor websites. Hier kun je jouw Cloudflare-account verbinden met WP Rocket.

Sucuri

Als je Sucuri gebruikt, kun je met deze add-on de cache synchroniseren

Resultaten van aanpassingen met WP Rocket

Na de installatie van de plugin is WP Rocket eenvoudig geactiveerd en gereed om functies te gaan gebruiken. De cache was daarmee gelijk actief met de basisfuncties en leverde meteen resultaten op. Vervolgens is er per onderdeel gekeken of functie effect had op de snelheid van de website.Het resultaat met WP Rocket was indrukwekkend. In de Pages-Speed tool van Pingdom was er met WP Rocket en diverse instellingen een A performace grade te zien. Dit was zonder WP Rocket niet, zoals de onderstaande resultaten laten zien. De laadtijden zijn gedaald van bijna 2 seconden naar minder dan 1 seconde, een mooie vooruitgang!

Hosting: Versio Theme: Astra

zonder-wprocket.PNG

Score zonder WP-rocket op pingdom.com

met-wprocket.PNG

Score met WP-rocket op pingdom.com

Conclusie over WP rocket

Als je op zoek bent naar een veilige en snelle oplossing om je website snel en geoptimaliseerd te houden, is WP Rocket de beste keuze met veel mogelijkheden en makkelijk in te stellen. Hoewel ze geen gratis (test)versie aanbieden, kun je er zeker van zijn dat het een van de eenvoudigste en meest effectieve WordPress caching plugins is.Het heeft ook handige extra functies die het optimaliseren van je website een stuk eenvoudiger maken. WP Rocket is aan te raden aan iedereen die een betrouwbare WordPress caching plugin zoekt, vanwege de functies en de beschikbare ondersteuning.

Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Zo ben je altijd als eerste op de hoogte
Heeft dit artikel je geholpen?