Hoe beheer ik de DNS records van mijn domeinnaam?

Wil je meer controle over je domeinnaam en dus je websites en e-mail? In dit artikel leer je hoe je DNS-records van je domeinnaam kunt beheren. We leggen je stap voor stap uit hoe je jouw DNS-records bij je domeinnaam aanpast, zodat je jouw website en e-mail naar wens kunt instellen. Lees hieronder hoe je de DNS-records van je domeinnaam kunt beheren.

Wat is DNS en wat kun je ermee?

DNS (Domain Name System) is een technologie die een mappenstructuur gebruikt om domeinnamen naar hun bijbehorende IP-adressen te mappen. Het is een essentieel onderdeel van het internet, waarmee gebruikers websites kunnen bezoeken met behulp van een domeinnaam in plaats van een IP-adres. Als je bijvoorbeeld versio.nl intypt in de zoekbalk, zal de browser eerst de DNS-server raadplegen om het IP-adres van versio.nl op te vragen. Het is de taak van de DNS-server om het bijbehorende IP-adres te vinden. Op deze manier kun je websites bezoeken met behulp van een domeinnaam in plaats van een IP-adres. Je hoeft dus geen lange cijfercombinaties te onthouden, wel zo handig.

Wat zijn de verschillen tussen DNS en DDNS?

DNS (Domain Name System) is een systeem dat IP-adressen naar domeinnamen koppelt. Het geeft computers de mogelijkheid om websites, e-mail en andere online diensten te vinden door middel van domeinnamen in plaats van hun numerieke IP-adressen. DDNS (Dynamic Domain Name System) is een technologie die dynamische IP-adressen naar domeinnamen koppelt. DDNS maakt gebruik van een verbindingssoftware die de veranderingen in een dynamisch IP-adres detecteert en op de server wordt bijgewerkt. Het maakt het gemakkelijker om toegang te krijgen tot je netwerkapparatuur zoals een router of een server, omdat je altijd dezelfde domeinnaam kunt gebruiken.

Twee opties voor het instellen van DNS-records

Je kunt de DNS records op twee manieren beheren, via DirectAdmin of via het Versio klantenpaneel. Via waar je het kunt instellen is afhankelijk van de volgende twee punten:

1. Heb je een webhosting pakket bij Versio?

Dan dien je het domein te koppelen door middel van de volgende handleiding. Zodra het is gekoppeld dien je DNS management in DirectAdmin aan te zetten waarvoor je de volgende handleiding kunt gebruiken. Je kunt nu inloggen in DirectAdmin en onder de domeinnaam kiezen voor DNS management waar je de DNS records kunt instellen.

2. Heb je alleen een domeinnaam bij Versio?

Dan dien je via het Versio klantenpaneel de volgende stappen te volgen.

Stap 1: Log in het klantenpaneel in.

Stap 2: Ga naar mijn producten > domeinnamen > overzicht > selecteer het domein dat je wilt beheren.

Stap 3: Hier zet je DNS beheer onder de domeinnaam aan, waarna je de DNS records kunt instellen.

Wil je enkel de e-mail van het domein door een andere partij laten afhandelen? Dan kun je deze handleiding gebruiken.

1. De DNS records instellen via DirectAdmin

A

Hierboven zie je een voorbeeld van de DNS settings voor site-helper.com. De volgende secties verstrekken informatie bij het veranderen van A, CNAME en MX. Ondertussen is het belangrijk om te begrijpen hoe het controlepaneel hostnames behandelt.

Er zijn twee manieren om een hostname in te geven:

1) Volledige hostname die door een punt wordt afgesloten: full.hostname.com.

2) Alleen subdomein: full

Het eerste record in de lijst hierboven toont bijvoorbeeld: admin A 216.194.67.119
of admin.site-helper.com. A 216.194.67.119

Beide records doen hetzelfde. De secties hieronder kunnen slechts één methode bespreken maar beiden zijn aanvaardbaar.

Tip: Als je niet zeker weet hoe je een record in moet gaan, kijk dan in de bestaande records in de lijst voor begeleiding.

Records toegelicht: A, CNAME, SRV en MX

  1. A RECORDS Adres (A) records koppelt een hostname aan een numeriek IP-adres. Als je mycomputer.yourdomain.com wilt laten wijzen naar je home computer (bijvoorbeeld: 192.168.0.3), zou je een record aanmaken dat er als volgt uitziet:

B

Let op: je dient een punt achter de hostnaam zetten, maar niet achter IP-adressen.

  1. CNAME RECORDS CNAME laat een machine toe om door één of meerdere host namen te worden herkend. Er moet altijd eerst een A-record zijn en deze is bekend als canonical, of officiële naam.

Bijvoorbeeld: yourdomain.com. A 192.168.0.1

Bij het gebruiken van CNAME kun je andere host namen aan het canonical (A record) adres richten. Bijvoorbeeld: ftp.yourdoman.com. CNAME yourdomain.com. mail.yourdomain.com. CNAME yourdomain.com. ssh.yourdomain.com. CNAME yourdomain.com.

CNAME records maken het mogelijk om toegang tot je domein te krijgen door ftp.yourdomain.com, mail.yourdomain.com, etc. Zonder een juist CNAME record, zul je geen verbinding met je server krijgen als je dergelijke adressen gebruikt.

Invoeren van een CNAME record

Als we home.site-helper.com naar site-helper.com wilden laten wijzen kunnen we deze op twee manieren invoeren:

C

De eerste methode staat je toe om subdomein eenvoudig in te gaan. Zet geen punt achter het subdomein naam.

D

De tweede methode vereist dat je de volledige host naam invoert, gevolgd door een punt.

  1. SRV RECORDS SRV records geven de mogelijkheid om een service te laten verwijzen naar een bepaald adres plus poort. Hieronder staat een voorbeeld hoe een SRV record kan worden ingesteld. _service._proto.name TTL class SRV priority weight port target

_sip._tcp.site-helper.com. 86400 IN SRV 0 5 5060 sipserver.example.com.

E

service: _sip protocol: _tcp name: site-helper.com.

priority: 0 weight: 5 port: 5060 target: sipserver.example.com.

  1. MX RECORDS Diensten zoals Office365 of Google apps for work vereisen dat MX veranderingen moeten worden gemaakt om de e-mail te laten werken. Deze verandering laat mail toe die voor je domein is bestemd, naar hun server worden geleid. Houd er rekening mee dat veranderen van MX records het functioneren van uw POP3 accounts, forwarders, autoresponders en mailing lijsten zal tegengaan.

Om een MX record te veranderen ga je naar het e-mail menu van het controlepaneel. Daar klik je op MX records.

F

Eerst verwijder je het oude MX record door op de checkbox te klikken en klik naast de record naam op Delete Selected. Er zouden nu geen MX vermelde records meer moeten zijn. Daarna typ je de host naam in gevolgd door een punt, die is opgegeven door je e-mailprovider. Daarna selecteer je het prioritaire niveau (gewoonlijk 10) van de dropdown box rechts. Het prioritaire niveau zal ook gegeven worden door de e-mailprovider. Klik op add.

Let op: controleer of je een punt hebt geplaatst achter de hostnaam.

Om de originele MX settings te herstellen typ je jouwdomeinnaam.com. en prioriteit 0 na het verwijderen van het andere MX record.

2. De DNS records instellen via het Versio klantenpaneel

G

Hierboven staat een voorbeeld van de DNS settings voor mijnversiodomein.nl. De volgende secties verstrekken informatie bij het veranderen van A, CNAME en MX. Ondertussen is het belangrijk om te begrijpen hoe het controlepaneel hostnamen behandelt.

Let op: als je niet zeker weet hoe je een record in moet gaan, kijk dan in de bestaande records in de lijst voor begeleiding.

Records toegelicht: A, CNAME, SRV en MX

  1. A RECORDS Adres (A) records koppelt een hostname aan een numeriek IP-adres. Als je mycomputer.mijnversiodomein.nl wilt laten wijzen naar je home computer (bijvoorbeeld: 192.168.0.3), zou je een record aanmaken dat er als volgt uitziet:

H

  1. CNAME RECORDS CNAME laat een machine toe om door één of meerdere host namen worden te herkend. Er moet altijd eerst een A- record zijn en deze is bekend als canonical of officiële naam. Bijvoorbeeld: mijnversiodomein.nl. A 159.253.0.110

Bij het gebruiken van CNAME kun je andere hostnamen aan het canonical (A record) adres richten. Bijvoorbeeld: ftp.mijnversiodomein.nl. CNAME mijnversiodomein.nl mail.mijnversiodomein.nl. CNAME mijnversiodomein.nl ssh.mijnversiodomein.nl. CNAME mijnversiodomein.nl

CNAME records maken het mogelijk om toegang tot je domein te krijgen door ftp.mijnversiodomein.nl, mail.mijnversiodomein.nl, etc. Zonder een juist CNAME record, zul je geen verbinding met je server krijgen als je dergelijke adressen gebruikt.

Invoeren van een CNAME record Als we home.mijnversiodomein.nl naar mijnversiodomein.nl willen laten wijzen, kan dat op de volgende manier worden ingevuld:

I

  1. SRV RECORDS SRV records geven de mogelijkheid om een service te laten verwijzen naar een bepaald adres plus poort. Hieronder staat een voorbeeld hoe een SRV record kan worden ingesteld. _service._proto.name TTL class SRV priority weight port target

_sip._tcp.site-helper.com. SRV 5 5060 sipserver.example.com PR: 0 TTL: 4 uur

J

service: _sip protocol: _tcp name: site-helper.com

PR / priority: 0 weight: 5 port: 5060 target: sipserver.example.com TTL: 4 uur

  1. MX RECORDS Diensten zoals Office365 of Google apps for work vereisen dat MX veranderingen moeten worden gemaakt om de e-mail te laten werken. Deze verandering laat mail toe die voor je domein is bestemd, naar hun server worden geleid. Houd er rekening mee dat veranderen van MX records het functioneren van uw POP3 accounts, forwarders, autoresponders en mailing lijsten zal tegengaan.

K

Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Zo ben je altijd als eerste op de hoogte
Heeft dit artikel je geholpen?