Belangrijk bericht over phishing mails

Er gaan momenteel e-mails rond waarbij de afzender zich voordoet als PCextreme. Deze mail heeft één van de volgende onderwerpregels:

  • E-mail actualisatie vereist
  • Urgent: Actualisatie vereist
  • Urgent: Actualisatie
  • Webmail actualisatie vereist

Let op: deze mails worden niet vanuit Versio of PCextreme verstuurd. Heb jij deze mail ontvangen? Verwijder deze meteen en klik niet op links.

Het doel van deze e-mails is om je te verleiden om persoonlijke gegevens te delen, zoals je gebruikersnaam, wachtwoord en/of andere vertrouwelijke informatie. Wij zien dat onze wachttijden op onze klantenservice hierdoor langer zijn dan je van ons gewend bent.

Hoe kan ik deze mail herkennen?

De rondgaande phishing e-mail is voorzien van het bedrijfslogo van PCextreme en gaat over het actualiseren van je (web)mail. Deze e-mail wordt verstuurd vanuit diverse e-mailadressen. Onze e-mailadressen eindigen altijd op versio.nl. Wij gebruiken dus altijd en alleen de .nl-extensie. De mail als voorbeeld vind je hieronder.

pcextreme phishing mail.png

Wat is phishing precies?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een aanvaller zich voordoet als een betrouwbare partij, zoals een bank, een online retailer of een hostingprovider. Dit doen zij door middel van valse e-mails, berichten of zelfs websites. Het doel is gevoelige of persoonlijke informatie van de ontvanger te bemachtigen, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens, of andere vertrouwelijke informatie.

Wat moet ik doen als ik de e-mail heb ontvangen?

Open deze e-mail niet en klik zeker niet op links. Controleer altijd het afzendadres voordat je ergens op klikt. Wij zullen nooit per e-mail vragen om persoonlijke gegevens en wachtwoorden. Vertrouw je de afzender niet? Blokkeer dan dit e-mailadres.

Hoe herken ik een phishing e-mail?

Er zijn verschillende manieren om een phishing e-mail te herkennen. In de mail wordt bijvoorbeeld vaak gevraagd om:

  • in te loggen of gegevens te mailen
  • een geldbedrag te betalen
  • snel te handelen

Om zeker te weten dat het om een phishing e-mail gaat, kijk je naar de afzender. Een phishing e-mail heeft vaak een apart verzendadres. Wij sturen bijvoorbeeld alleen e-mails waarbij het e-mailadres eindigt op versio.nl.

Daarnaast is het goed om te letten op het taalgebruik. Meestal wijkt taalgebruik in een phishing e-mail af van eerder ontvangen e-mails. Wordt er bijvoorbeeld opeens “u” gebruikt in plaats van “jij”? Of staan er veel taalfouten in? Controleer in dit geval ook meteen het e-mailadres.

Ik heb op een link geklikt, wat nu?

We raden je aan om zo snel mogelijk het wachtwoord van jouw klantenpaneel aan te passen en/of te resetten.

Welke acties ondernemen wij?

Helaas zijn phishing e-mails niet te voorkomen. Phishing mails komen steeds vaker voor. We doen er alles aan het aantal phishing e-mails te minimaliseren. We hebben een spamfilter die phishing e-mails zo goed mogelijk tegenhoudt. Een geloofwaardige phishing e-mail kan er nog wel eens doorheen glippen.

De domeinnamen die gebruikt worden proberen wij zo snel mogelijk offline te halen. Deze zijn vaak niet bij ons geregistreerd, waardoor het domein offline halen een lastiger proces is.

Verder willen we jou zo goed mogelijk informeren over rondgaande phishing e-mails, bijvoorbeeld door middel van onze social mediakanalen, onze nieuwsbrief en een melding op onze website. Voor vragen of meldingen over jouw ontvangen e-mail staan wij voor je klaar.

Het is belangrijk om alert te blijven. Volg onze tips wanneer je een e-mail ontvangt die vraagt om jouw informatie.

Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Zo ben je altijd als eerste op de hoogte
Heeft dit artikel je geholpen?