Een domeinnaam overnemen, hoe doe je dat?

Je hebt een goed idee en wilt een website starten. Je vult je gewenste naam in onze domeincheck in maar je komt er achter dat deze al bezet is. Dit kun je herkennen aan het verhuis icoon dat achter de domeinnaam staat. Wat nu?

Hoe kan ik een domeinnaam overnemen?

Gelukkig kun je achterhalen wie jouw gewenste domeinnaam geregistreerd heeft en zijn er manieren om het domein over te nemen. Hieronder leggen we stap voor stap aan je uit hoe een domeinnaam overname werkt.

1) Zoek het domein online

Voordat je volgende stappen gaat ondernemen is het verstandig eerst research doen naar het domein. Draait er een website op dit domein? Wordt deze website actief gebruikt? Of is het domein misschien alleen geparkeerd? Wanneer je het domein intypt in je browser en je krijgt een placeholder, bijvoorbeeld Lorem Ipsum, of een “under construction-melding” te zien, dan is er een goede kans dat je het domein kunt gaan overnemen.

2) Achterhaal de eigenaar

De volgende stap is te achterhalen wie de eigenaar is van het domein. Hiervoor kun je de WHOIS-gegevens raadplegen. Vaak kun je hier de gegevens van de eigenaar vinden, zodat je contact met hem of haar kunt opnemen. Hieronder vind je de meest gebruikte extensies. Je kunt de WHOIS-gegevens opvragen via de volgende links:

  • .nl-domeinnamen - SIDN
  • .be-domeinnamen - DNS
  • .eu-domeinnamen - Eurid
  • .com, .net, .biz, .org, .info-domeinnamen - Icann
  • .uk, .co.uk, .me.uk, .org.uk-domeinnamen - Nominet

Kun je de domeinnaam eigenaar via een van deze links niet achterhalen? Zoek dan in Google naar: “domeinnaam + WHOIS”. In de meeste gevallen geeft een van de eerste zoekresultaten de WHOIS-pagina van het domein aan.

3) Ik kan de eigenaar niet achterhalen, wat nu?

Geen probleem. In dit geval kun je via de WHOIS-pagina opzoek gaan naar de registrar. Dit is de provider die de domeinnaam uit heeft gegeven. Vervolgens kun je contact opnemen met de registrar om aan te geven dat je het domein graag wilt overnemen. Zij kunnen jou helpen in contact te komen met de eigenaar van het domein.

4) Maak afspraken met de eigenaar

Wanneer je in contact bent gekomen met de eigenaar van het domein en akkoord hebt gekregen om het domein over te nemen, is het belangrijk duidelijke afspraken met elkaar te maken. Je kunt hierbij gebruik maken van een tussenpartij. Een tussenpartij als Escrow.com kan ervoor zorgen dat er alleen geld overgemaakt wordt bij een succesvolle verhuizing. Zo weet je zeker dat je het domein veilig kunt overnemen!

5) De kosten van een domeinnaam

De kosten van een domeinnaam overname zijn heel verschillend. Een actieve domeinnaam, die echt wordt gebruikt voor een website, is vaak veel duurder dan een geparkeerde domeinnaam. Je kunt via Namebio de historische transacties van het domein bekijken. Dit kan je een goed inzicht geven van de waarde van het domein.

6) Het domein verhuizen

Als je in deze stap bent aangekomen is het domein hopelijk bijna van jou! Een domein kun je verhuizen door middel van een verhuiscode. Deze krijg je van de huidige eigenaar van het domein. De verhuizing regelen wij gratis voor jou. Klik hier voor de voorwaarden. Wil je weten hoe je een domein verhuist? Lees dan dit artikel.

Hopelijk kun je jouw gewenste domein overnemen. Wanneer een domeinnaam overname lastig verloopt kun je ook overwegen te kiezen voor een domeinnaam die er op lijkt of bijvoorbeeld voor een synoniem. Weeg goed de voor- en nadelen af van de tijd en financiële investering die komt kijken bij een domeinnaam overname. Veel succes!

Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ook
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Zo ben je altijd als eerste op de hoogte
Heeft dit artikel je geholpen?